Ruhiye

Sergilendiği yıllar: 2018
Yerler: 22. İstanbul Tiyatro Festivali, Adahan, İstanbul, Aralık 2018

Hareket Atölyesi Topluluğunun son çalışması olan Ruhiye’nin, canlı icrayı, önceden çekilmiş fotoğraflar ve kurgulanmış hareketli görüntü üzerinden akan video enstalasyon ile buluşturan teatral bir yapısı vardır. İcra esnasında seyirci, daha önceden çekilmiş görüntülerle ilişki içinde olan hareket ve söz kurgularına şahit olur. Mekanın içine yerleştirilmiş fotoğraflar, farklı medyalarda –bilgisayar ekranı, dvd monitörleri, projeksiyondan duvara yansıtılarak- yayınlanan hareketli görüntüler, icra alanına ulaşana kadar seyircinin yolculuğuna eşlik eder ve Ruhiye’nin evrenini oluşturur. Canlı icra bittikten sonra da, mekanda kalmaya devam ederek, yaşanan deneyimin hatırasını, gölgesini, imgesini taşımaya devam eder. Niyet, icranın imgesel yerleştirmesinin, ruh olarak mekanda kalması ve mekanı işlemeye devam etmesidir.

Ruhiye, bir kadınlar kabilesinin birlikte kurduğu hayallerin resimleri, hareketli görüntüleri, ses cümleleridir. Birbirini uzun zamandır tanıyan bir avuç kadının, birbirini unutma ve tanımama çabası, başka bir deyişle özellikle bilmediği şeyleri araştıran dişi ruhun gündüz düşleridir. Bu düşler vasıtasıyla gerçekliğin içinde bir başka gerçeklik katmanı oluşur, günlük hayatın içinde yaşanır, şehrin bedenine siner. Ruhiye, bir yılı aşkın bir zamandır İstanbul şehrinde dolanmakta, hayalleri eşliğinde sokaklarda, parklarda, su kenarları ve şehir ormanlarında gezinmektedir. Kendi bedeninin hafızasını şehre kazır; taşla konuşur, kediyle birlikte merdivene kıvrılır, geçmişi değiştirir, geleceği hatırlar. İmgeler, hafıza nehirlerinde belirir ve kaybolur. Hem kayboluşun hem de geleceğin izini taşır bedenler. Ya da zaman denilen yanılsama içinde küçük bir çatlak oluşur, o çatlağın içinden geçen atomlar bedenden uzaklaşır ve geri dönerler. Ruhiye, Aristotales vari bir deyişle, olmak ile olmama haline eşit uzaklıktadır, Taocu bir bakışla ‘var olanda var olmayanın kullandığı imkanlar vardır’.

(Genelde hareket tiyatrosu alanında çalışan topluluk, bu işlerini performatif bir enstalasyon, video sanatı ve hareketin birleşme kümelerinde; arada, eşikte duran bir iş olarak tasarlamaktadır.)

Tasarlayan ve Sahneleyen: Hareket Atölyesi Topluluğu/ Genel Sanat Yönetimi: Zeynep Günsür /Dramaturji: Hareket Atölyesi Topluluğu /Hareket Tasarımı:  Hareket Atölyesi Topluluğu /Hareket Yönetimi: Deniz Yamanus – Ece Ulutan Yüceil /Kostüm – Nesne Tasarım / Yerleştirme: Leyla Okan /Ses ve Müzik Tasarım: Erdem Akyatan – Ece Ulutan Yüceil (orijinal müzik: Neveser Kökdeş, “Hayal Ufkunda Uçan Binbir Renkler”- solist: Zeynep Yazıcı/ Alaturka Records) /Işık Tasarım: Alev Topal /Görsel Tasarım: Tolga Yüceil /Görsel İmgeler: Gülsu Okay, Ece Ulutan, Zeynep Günsür, Kaan Yüceil

Hareket Atölyesi: Ece Ulutan Yüceil, Deniz Yamanus, Gizem Erman Soysaldı, Gülsu Okay, Leyla Okan, Nilgün Büyükgökçesu, Sibel Günsür, Zeynep Günsür

Gösterim Fotoğrafları: Volkan Erkan, Tolga Yüceil

Ruhiye – Mrs. Spirit