Hareket Atölyesi’nin ‘aHHval’i 10-15 Kasım arası Garajistanbul’da.
04/11/2009 19:41
ESİN YALÇINER (Arşivi) İSTANBUL – Farklı bir tiyatro anlayışıyla yola çıkan bir topluluk Hareket Atölyesi. 1999 yılında Zeynep Günsur tarafından kurulan topluluk, ilk senelerde sadece birlikte çalışmayı, bir gurup olmayı öğrenmiş. Çalışmalarını eşe dosta göstermekten öteye geçmeyi plandıklarında ise artık topluluğun çekirdek kadrosu hazırdı. Sanat yönetmeni Zeynep Günsur, Hareket Atölyesi’ni kendilerini farklı yaşlardan ve altyapılardan gelen kişilerin, her türlü bedenle, farklı disiplinler içinde, araştırma çalışmaları yaptıkları bir atölye olarak tanımlıyor.
Topluluğun merkez anlayışı, beden ve hareket dili ağırlıklı, teatral olan jest ve durumlar üzerine de düşünen, araştıran bir calışma yöntemi oluşturmak. Günsur’un sözleriyle aktaracak olursak “Hareket Atölyesi, ihtiyaçtan doğan kullanımlar, ihtiyaçtan doğan sanat üzerine düşünüyor ve üretmeye devam ediyor.”
28’den 70’e farklı yaşlardan ve aralarında profesyonel dansçıların da olduğu farklı mesleklerden insanları bir araya getiren topluluk, belli teknik eğitimlerden geçmemis bedenlerin, jestlerinden, hareketlerinden yola çıkarak, her tür gelişmeye açık olmaya çalışıyor.
Son 10 senedir her sene yeni bir proje ortaya koyan Hareket Atölyesi, yeni sezonda, yeni bir projeyle sahnede. Hareket Atölyesi, 10-15 Kasım tarihleri arasında Garajistanbul ’da seyirciyle buluşacak ‘aHHval’ (Ahval: Haller, Vaziyetler, Oluşlar) adlı yeni oyunda tarih ve onun yeniden yazımı üzerine gidiyor. ‘aHHval’ı, Türkiye’de yaşanan hayatı kişisel deneyimler yoluyla yeniden kurgulayan ve Türkiye’li olmanın ne olduğunu araştıran bir sahne işi olarak tanımlayan Günsur, “Oyunda kişisel hafızalardan yola çıkarak dansı ve metni görsel meteforlarla kurguluyoruz” diyor.
Tanıl Bora’dan Tezer Özlü’ye
Referanslarını sözlü tarihten, Tanıl Bora’nın ‘Türkiye’nin Linç Rejimi’nden, Halide Edip Adıvar’ın ‘Mor Salkımlı Ev’inden, Tezer Özlü’nün ‘Çocukluğun Soğuk Geceleri’nden alan ‘aHHval’de ‘Ceviz Oynamaya Geldim’, ‘Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine’, ‘Kara Tren’, ‘You Are My Sunshine’, ‘Çarliston’, ‘Gel Güzelim Çamlıca’ya, ‘Osman Paşa Türküsü’, ‘Hatırla Sevgilim’, ‘Ağlama Değmez Hayat’, ‘Uyu Demeye Geldim’, ‘Havuzbaşı’, ‘Sevdim Bir Genç Kadını’ gibi şarkılar kullanılacak. Hareket Atölyesi’nun kadrosunda ise Zeynep Günsur’un yanı sıra Deniz Olgay Yamanus, Dizem Kaftan, Ece Ulutan, Gizem Soysaldı, Gülsu Aren, Kaan Yüceil, Leyla Okan, Nilgün Günsür, Özden Çetin, Sibel Günsür, Deniz Boro Polat, Gamze İneceli, Meral Erdoğan gibi isimler yer alıyor. (Kültür Sanat)