MİNE GÜLTEKİN 09.11.2009
Hareket Atölyesi sezonu aHHval performansıyla açıyor. İlk defa mayıs ayındaki iDans festivalinde sahnelenen aHHval yarından itibaren beş temsil ile garajistanbul’da olacak.BİR hareket tiyatrosu çalışması olan aHHval’de, farklı yaşlardan ve hayatın farklı noktalarından gelen 10 kadın, fonda Türkiye tarihi, ‘kadın olmak’, ‘vatandaş olmak’ gibi çeşitli halleri seyirciyle paylaşıyor. Zaten ahval kelimesi eski Türkçede durum, hal anlamına geliyor, Hareket Atölyesi bu kelimeye bir ‘h’ daha ekleyerek ‘ah’ kısmına vurgu yapıyor, çünkü aHHval, performansta rol alanların yaşantılarının ve Türkiye gerçeklerinin ‘ah’ çektiren anlarına değiniyor. 70 dakikalık performansta rol alanlardan, yönetmen ve gazeteci Özden Çetin aHHval‘i, “Tek bir senaryo üzerinden ilerlemiyoruz. Metin, dans, doğaçlama, müzik bir arada,” diye anlatıyor. Sanat tasarımını Zeynep Günsür’ün yaptığı aHHval‘in müzik düzeni de çeşitliliğiyle dikkat çekiyor. Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine, You Are My Sunshine, Ağlama Değmez Hayat, Kara Tren, Je ne veux pas Traviller gibi parçalar gösteride yer alanların anılarının fon müziğini oluşturuyor.
HAREKET LABORATUARI
Türkiye’de çok fazla örneği olmayan hareket tiyatrosu tarzında işler üreten Hareket Atölyesi 1999’da sanat yönetmeni Zeynep Günsür tarafından kuruldu. Günsür’ün o günlerde veriği gazete ilanı oluşumun çıkış noktasını ve amacını özetliyor: “Bedenleri rahatlatmak ve stresten arındırmak, esnetmek ve bedenlerimizle kurguladığımız çeşitli oyunları oynamak için atölye.” Bale eğitmeni Ece Ulutan ise atölyeyi, “Bir tür hareket laboratuarı” diye tarif ediyor. Şu anda yaşları 25 ile 70 yaş arasında değişen, gazeteciden diş doktoruna, bale dansçısından öğretim üyesine 15 kişilik bir kadrosu var. Kadronun tamamı kadınlardan oluşuyor ama Zeynep Günsür bunun özel bir tercih olmadığını
HAREKET LABORATUARI
Türkiye’de çok fazla örneği olmayan hareket tiyatrosu tarzında işler üreten Hareket Atölyesi 1999’da sanat yönetmeni Zeynep Günsür tarafından kuruldu. Günsür’ün o günlerde veriği gazete ilanı oluşumun çıkış noktasını ve amacını özetliyor: “Bedenleri rahatlatmak ve stresten arındırmak, esnetmek ve bedenlerimizle kurguladığımız çeşitli oyunları oynamak için atölye.” Bale eğitmeni Ece Ulutan ise atölyeyi, “Bir tür hareket laboratuarı” diye tarif ediyor. Şu anda yaşları 25 ile 70 yaş arasında değişen, gazeteciden diş doktoruna, bale dansçısından öğretim üyesine 15 kişilik bir kadrosu var. Kadronun tamamı kadınlardan oluşuyor ama Zeynep Günsür bunun özel bir tercih olmadığının altını çiziyor. aHHval, 10,11,12,14 ve 15 Kasım tarihlerinde saat 20.30’da garajistanbul’da sahnelenecek.