A Retrospective Look on Works of Movement Atelier
This article contextualizes the Turkish female dance collective Movement Atelier (1999) within the modern dance field and experimentalist theatre scene of contemporary Turkey, analyzes a specific work of theirs aHHval (En: CirCUMstances) to illustrate their style and embodied counter-politics;
READ MORESAHNEDE İNSAN(LIK) HALLERİ…
garajistanbul, alternatif dans projelerinin buluşma zemini olmayı sürdürüyor. Hareket Atölyesi’nin Şubat ayında burada sergilediği İnsan(lık) Hali, 2 ve 3 Nisan’da, saat 20.00’de tekrar sahne alacak…
READ MOREaHHval” üzerine Zeynep Günsür’le sohbet – art-izan.org
Kısa bir sohbetle başlıyoruz; Hareket Tiyatrosu’nun son oyunu aHHval’den, bu oyunda icracı olan 10 kadından, daha önce yapılmış söyleşilerde vurgulanan “ortak bellek”ten konuşuyoruz. Devamında ses kaydı almaya başlıyorum…
READ MOREBelgian Press – İnsan(lık) halleri
Tonight the fourth edition of the Turkish art festival 0090 starts in Antwerp, with sculptural art, music, dance, literature and film. De Morgen went to Istanbul for a preview and found, behind shopping streets, parkings and livingrooms a blooming contemporary art scene.
READ MOREVoyages, voyages – Istanbul, trois ans avant
Malentendus féconds et dérives exploratoires, parmi quatre cents professionnels de la culture réunis sur les rives du Bosphore. En bordure de la place Taksim à Istanbul, se trouve un jardin public, dont la réputation avait gagné le bassin méditerranéen tout entier,
READ MOREGünsur: Kaygı yerine yaratıcı üretimi koydum – gazeteduvar.com
Zeynep Günsur, Hareket Atölyesi’nin oyunu “Kül Kadın”ı anlattı. Günsur, oyundan bahsederken ‘kendi kadınlık serüvenlerinden yola çıktıklarını ama sonunda anonim kadına ulaşmayı hedeflediklerini’ vurguladı.
READ MOREHareketlerle Tarih Anlatıyorlar – Milliyet
Hareket Atölyesi Topluluğu son çalışmaları “Ahhval” ile bugün Garajistanbul’da sahneye çıkıyor. Zeynep Günsür’ün yönettiği oyunda farklı yaşlar ve mesleklerdeki 10 kadın Türkiye’nin sivil tarihini sözden çok hareketle gözler önüne seriyor.
READ MOREBir bellek egzersizi – cumhuriyet.com.tr
Cumhuriyet/Dergi– Hareket Atölyesi Topluluğu; son çalışmaları “aHHval” ile 10-11-12-14 ve 15 Kasım’da Garajistanbul’da sezonu açıyor. “aHHval” bir hareket tiyatrosu çalışması. Oyuncuları kadın, farklı yaşlardan ve birikimlerden gelen kadınlardan oluşan sıra dışı bir topluluk bu. Yaş aralıkları 25 ile 70 arasında değişiyor.
READ MOREAntakya’da sanat günleri – sabah.com.tr
Tarihte birçok medeniyetin kesişme noktası olan Antakya 12-22 Mayıs arasında düzenlenecek İstanbul-Antakya Çağdaş Sanat Buluşması’na ev sahipliği yapacak. Etkinlikler, iki yıldır güncel sanatın üretim süreçleriyle ilgili çalışmalarını Antakya’nın kent yaşamına yoğunlaşarak sürdüren A77 Sanat Koleklifi ile İstanbul’da geçen yıl kurulan Avrasya Sanat Kolektifi (ASK), Antakya Belediyesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi ortaklığıyla gerçekleştirilecek.
READ MOREHareket Atölyesi’nden Türkiye’nin hali ‘Ahval’i – Radikal
ESİN YALÇINER (Arşivi) İSTANBUL – Farklı bir tiyatro anlayışıyla yola çıkan bir topluluk Hareket Atölyesi. 1999 yılında Zeynep Günsur tarafından kurulan topluluk, ilk senelerde sadece birlikte çalışmayı, bir gurup olmayı öğrenmiş. Çalışmalarını eşe dosta göstermekten öteye geçmeyi plandıklarında ise artık topluluğun çekirdek kadrosu hazırdı.
READ MOREBu oyun kaçmaz! – Akşam
10 yıldır projelerini sahneye taşıyan Hareket Atölyesi’nin son çalışması ‘aHHval’, bu gece garajistanbul’da izlenebilir. 25-70 yaş arası 10 kadının kişisel hafızalarını alın; devrim, darbe, baskı, linç ve korku gibi kavramlarla harmanlayın ve bunu performans olarak sahneleyin. İşte ‘aHHval’!
READ MORESahnede İnsan(lık) Halleri… – feminisite.net
Garajİstanbul, alternatif dans projelerinin buluşma zemini olmayı sürdürüyor. Hareket Atölyesi’nin Şubat ayında bu sahnede sergilediği İnsan(lık) Hali, 2 ve 3 Nisan’da, saat 20.00’de tekrar oynanacak… Hareket Atölyesi, 1999 yılında bir “atölye çalışması” olarak kurulmuş. Grup, farklı yaş (23-67 arası) ve altyapılardan gelen kadınlardan oluşuyor.
READ MOREİstanbul Modern’de “Muhabir”,”İnsan(lık) Hali” ve “Güneşli Pazartesi” – abvizyonu.com
İstanbul Modern, garajistanbul işbirliğiyle düzenlediği etkinlikler dizisinin ilkini 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde gerçekleştirerek “Muhabir” oyununa ve “İnsan(lık) Hali” ile “Güneşli Pazartesi” başlıklı dans gösterilerine ev sahipliği yaptı.
READ MORETürkiye tarihi fonunda insanlık halleri üzerine – Sabah
Hareket Atölyesi sezonu aHHval performansıyla açıyor. İlk defa mayıs ayındaki iDans festivalinde sahnelenen aHHval yarından itibaren beş temsil ile garajistanbul’da olacak.BİR hareket tiyatrosu çalışması olan aHHval’de, farklı yaşlardan ve hayatın farklı noktalarından gelen 10 kadın, fonda Türkiye tarihi, ‘kadın olmak’, ‘vatandaş olmak’ gibi çeşitli halleri seyirciyle paylaşıyor.
READ MOREBiz kadınların halleri… – Medya Kronik
Haftalarımı alan feminizm konulu ödevim vesilesiyle Adem’le Havva’ya kadar dalmıştım ve tek niyetim bir oyun izleyip biraz kafa dağıtmak mıydı, neydi? “Hareket Atölyesi”nin “İnsan(lık) Hali”ni izlemek üzere koltuğa kuruldum ve kendimi bir tuhaf “kadın(lık) hali”nin tam da ortasında buldum.
READ MOREKADIN BEDENLERİ, KADIN METİNLERİ ve TÜRKİYE’NİN ‘aHHval”i
Bu yazıda, Hareket Atölyesi topluluğunun 2009 yılı sonunda ilk gösterimini yaptığı, halen de sergilemeye devam ettiği son gösterileri aHHval’i, gösteri üzerine yazılan yazıları, yapılan söyleşileri ve topluluğun kurucusu Zeynep Günsür’le yaptığım görüşmeyi temel alarak değerlendirmeye çalışacağım.
READ MOREHareket Atölyesi: Kolektif bir Dişi Varlık*
Hareket Atölyesi, 1999’un Kasım ayında bir atölye çalışması şeklinde başlayıp, bir kaç ay devam ettikten sonra insanlar atölye çalışmasından ayrılmayınca daha uzun soluklu olabileceğini anlayıp kendi kendine şaşıran bir oluşum olarak macerasına başladı. 18 yıllık zaman diliminde bir çok kişi geldi geçti bu çalışmalardan ancak süreç içinde oluşan çekirdek kadro beraberliğine halen devam ediyor.
READ MORE“En çok ihtiyaç duyduğumuz şey empati”
Insanlık Hali daha ziyade bir iç geçirme mi yoksa iç dökme mi? Ikisi de aslında. Zaman zaman kendi kendimize kaldığımızda yaşadıklarımızı düşünerek, yeniden canlandırarak kafamızda bir iç geçirme hali var. Zaman zaman da yanımızdakilerle paylaştığımız bir iç dökme hali. Belki kadın iletişimine ait bir şeydir bu… Rahat hissettiğimiz kadın dostlarla yaptığımız gibi, kendimizi komik bulduğumuz durumları, acınacak hallerimizi gözler önüne serme durumu..
READ MOREPerformansın makus talihi
Performans sahnesi’nde 2010 yılından bu yana ciddi bir enerji kaybı yaşanıyor. Çok daha az eser üretiliyor. Birçok sanatçı alanı ya tamamen terk etti ya da farklı disiplinlere, tiyatroya, sinemaya yöneldi. Yine de kendi yağıyla kavrulan topluluklar, sanatçılar direnmeye devam ediyor. 2010 dan beri performans sahnesi’nde ciddi bir enerji kaybı yaşanıyor. Çok daha az eser üretiliyor. Birçok sanatçı alanı ya tamamen terk etti yada farklı disiplinlere, tiyatroya, sinemaya yöneldi.
READ MORE‘Bu işitilmedik bir masal’
Zeynep Günsür’un Sanat Yönetmeni olduğu Hareket Atölyesi Topluluğu’nun “Külkedisi” masalından referanslarla yarattığı bir hareket tiyatrosu masalı “Külkadın.” Kadir Has Üniversitesi Sahnesinin kara kutu salonunda oynuyor. Düşünüyorum; “Külkedisi,” “Pamuk Prenses,” “Binbir Gece Masalları” önceleri dinlemeye, sonraları okumaya doyamadığım masallardı. Çoğumuz öyle büyümedik mi?
READ MOREKöyde Festival/ Karaburun, “Sanat&Felsefe&Duyarsızlaşma” üzerine Söyleşi
-Bu yıl ilki gerçekleşen köydefestival açılışında ”sanat & felsefe & duyarsızlaşma” konulu disiplinler-arası söyleşide, içinde bulunduğumuz durumun sebep ve getirilerini değerlendirdiniz. Sanatsal üretim ve duyarsızlaşma ilişkisi hakkında ne düşünüyorsunuz ?
READ MOREKendine ait bir masal
Hareket Atölyesi Topluluğu’ndan yaşları 30-75 arasındaki sekiz kadın, ‘Külkedisi’ masalını belleklerindeki yerinden çıkarıp sahnede baştan sona tekrar yazıyorlar. ‘Kül Kadın’ı izledikten sonra insanın şu tatlı sloganı atası geliyor: “Sindirella gitme baloya, 8 Mart’ta haydi alana!”
READ MOREAcik Radio/“Dance with Barefoot”
Program invites Movement Atelier Company: Mihran Tomasyan and Duygu Güngör invites Movement Atelier Company to “Dance with Barefoot” and having a pleasant talk about the artistic works of the company starting 20 years ago until today.
To listen to our Open Radio